Κτηματολόγιο: Ξεκινούν σήμερα οι δηλώσεις - Δείτε το κόστος και τα δικαιολογητικά

Πρεμιέρα για την υποβολή δηλώσεων κτηματογράφησης κάνει σήμερα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κως, Ρόδος, Κάλυμνος και Κάρπαθος), με τη σκυτάλη να δίνεται περίπου στα τέλη Δεκεμβρίου σε Αιτωλοακαρνανία, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα και Λευκάδα, ενώ αμέσως μετά θα συνεχιστεί σε άλλες 30 Περιφερειακές Ενότητες.

Σειρά λοιπόν παίρνουν αγροτικές περιοχές και οικισμοί σε: Δράμα, Ξάνθη, Θάσο, Ροδόπη, Πιερία, Χαλκιδική, Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα, Ιωάννινα, Μαγνησία, Βοιωτία, Φωκίδα, Σκόπελο, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Κεφαλλονιά, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία, Αργολίδα, Βίλια, Σπέτσες, Ύδρα, Πόρο, Λήμνο, Λέσβο, Σάμο, Ικαρία, Χίο, Κρήτη (Λασίθι) και Π.Ε. Εύβοιας.

Αντίθετα, «εκτός» από τη διαδικασία συλλογής στοιχείων μένουν σε αυτή τη φάση οι εξής περιοχές: από Κυκλάδες τα νησιά Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Σαντορίνη, Μήλος, Κέα Κύθνος, η Θεσπρωτία, η Κέρκυρα, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και το Ηράκλειο (περιοχές Μαλεβιζίου, Ηρακλείου και Χερσονήσου). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πέντε συμβάσεις που περιλαμβάνουν την κτηματογράφηση των συγκεκριμένων περιοχών δεν έχουν ακόμα υπογραφεί εξαιτίας των ενστάσεων που έχουν υποβάλει οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό. Οι περιοχές αυτές εξαιρέθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών από το στόχο ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2021, καθώς είναι απίθανο να ανατεθούν πριν από το τέλος του έτους, και έτσι μετατίθενται για το 2022.

Τι ισχύει για τα ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί στο κτηματολόγιο

Έκκληση στους ιδιοκτήτες να δηλώσουν τα ακίνητά τους στο κτηματολόγιο απηύθυνε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιόκτητων ακινήτων και της Διεθνούς Ένωσης.

Ο Στράτος Παραδιάς μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό τόνισε ότι ο νόμος έχει αλλάξει και η ακίνητη περιουσία κάποιου μπορεί να παραγραφεί και να περάσει στο Δημόσιο εάν ο ιδιοκτήτης δεν υποβάλλει την αίτηση του εντός 7 ετών και όχι 20 όπως ίσχυε στο παρελθόν.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά αστικά ακίνητα που είναι αδήλωτα, μίλησε για περιφρόνηση του Συντάγματος και αναρωτήθηκε γιατί οι αρμόδιες αρχές δεν κοιτάνε στο υποθηκοφυλακείο για τα σχετικά στοιχεία των ακινήτων.

Λύση

Τη λύση μέσω χρησικτησίας αναμένεται να βρουν χιλιάδες πολίτες οι οποίοι θα σπεύσουν να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», τα 10,3 εκατ. από τα 16,5 εκατ. δικαιώματα ιδιοκτησίας που εκτιμάται ότι θα συλλεγούν στη νέα και τελική φάση κτηματογράφησης είναι σε αγροτικές περιοχές. Οπως εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο ο Μιχάλης Καλογιαννάκης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, «οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στην περίπτωση της δήλωσης της ιδιοκτησίας τους με χρησικτησία, είναι υποχρεωτική η υποβολή τοπογραφικού διαγράμματος. Το εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα είναι ο μόνος τρόπος ώστε να περιγράφει ορθά ένα ακίνητο. Γίνεται αποδεκτή και η προσκόμιση παλαιότερων τοπογραφικών διαγραμμάτων»

Παράλληλα, ο κ. Καλογιαννάκης τονίζει ότι σημαντικό πρόβλημα εντοπίζεται στα αγροτεμάχια που δεν επιδοτούνται ή δεν έχουν μισθωθεί, διότι στις περισσότερες περιπτώσεις το μόνο δικαιολογητικό που μπορεί να προσκομίσει ο πολίτης είναι το Ε9. «Σε συνάντηση που είχαμε ως ΠΣΔΑΤΜ με τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Δημαρά, του θέσαμε και αυτό το θέμα και προτείναμε να απαιτείται μόνο το Ε9 σε αυτές τις περιπτώσεις», σημειώνει.

Πάντως, η γενική εικόνα που έχει ο τεχνικός κόσμος δείχνει ότι στις περιοχές που αναμένεται κτηματογράφηση παρατηρείται έλλειψη τίτλων-συμβολαίων, καθώς και τοπογραφικών διαγραμμάτων.

Τα περισσότερα ακίνητα είναι διά λόγου και τα περισσότερα συμβόλαια αποτελούν αποδοχές κληρονομιάς και γονικές παροχές με αμφίβολη τεχνική περιγραφή των ακινήτων.

Πόσο θα πληρώσουμε

Κατά τη κατάθεση των στοιχείων οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλουν 35 ευρώ ανά ιδιοκτησιακό δικαίωμα και 20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους, ενώ στις αγροτικές περιοχές, αν το ίδιο άτομο έχει περισσότερα δικαιώματα στον ίδιο δήμο, τότε θα πληρώνει μόνο δύο φορές το “ κτηματόσημο”.

Ωστόσο απαραίτητος είναι και ο γεωγραφικός της έκτασης. Η πιο ασφαλής μέθοδος είναι η έκδοση τοπογραφικού, η οποία ξεκινά από τα 300 ευρώ ,ενώ για μεγάλες εκτάσεις το κόστος αυξάνεται σημαντικά.

Τι χρειάζεται 

1.Έντυπο δήλωσης (Δήλωση του ν.2308/95) από τα Γραφεία Κτηματογράφησης ή από το www.ktimatologio.gr

2. Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου του πιστοποιητικού μεταγραφής του

3. Από φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής του

4. Τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου διατίθεται

5. Απλό φωτοαντίγραφο δελτίο ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Για τη περίπτωση χρησικτησίας χρειάζεται Ε9, λογαριασμός ΔΕΗ, μισθωτήρια , αποδεικτικά ΟΣΔΕ, πράξη αναγνώρισης ορίων, ένορκες βεβαιώσεις κτλ ώστε να αποδεικνύεται η 20ετής νόμιμη κατοχή ακινήτου.

Εναλλακτικά, για την περίπτωση που δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς:

Α) Τίτλοι του κληρονομούμενου (εφόσον υπάρχει)

Β)ληξιαρχική πράξη θανάτου

Γ) αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης (εάν υπάρχει)

Δ) πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης

Ε) Πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών

Στ) Πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς (όταν υπάρχει διαθήκη)

Ζ) Email , στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, διεύθυνση κατοικίας).

Copyright © 2017 pazartzis.gr - All rights reserved. | Designed by Aneveno |